3

سیم نایلون چیست؟ + بررسی انواع و کاربرد

سیم نایلون چیست؟ + بررسی انواع و کاربرد
بازدید 117

یکی از انواع پرکابرد سیم که در شرایط مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد، سیم نایلون نام دارد که با نام سیم دولا نیز شناخته می‌شود. اگر دقت کرده باشید در وسایل برقی خانگی و همچنین سیم‌کشی روکار در ساختمان‌ها از این نوع سیم استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم با سیم نایلون و ویژگی‌ها و خصوصیات آن آشنا شویم و کاربردها و همچنین نکات ایمنی مهم در زمان استفاده از این نوع سیم را مورد بررسی قرار دهیم. 

سیم نایلون چیست؟

سیم نایلون به دو رشته سیم از نوع افشان گفته می‌شود که توسط یک غلاف سفید رنگ از هم جدا شده‌اند. در واقع غلاف هر رشته سیم، در سیم‌های نایلون از ارتباط این دو رشته سیم جلوگیری می‌کند. جنس هادی در سیم‌های نایلونی معمولا از جنس مس و آلومینیوم است.رسانایی در سیم‌های نایلونی مسی بالاتر است و نسبت به سیم‌های آلومینیومی کیفیت بالاتری دارند.

کاربرد سیم نایلونی

در مورد سیم‌های نایلونی یا دولا باید به این موضوع اشاره کرد که در دسته سیم‌های پرکاربرد قرار می‌گیرند. بیشترین موارد مصرف این نوع از سیم‌های برق، سیم‌کشی داخلی ساختمان‌های مختلف به خصوص سیم‌کشی به صورت روکار است. در سیم‌کشی با استفاده از سیم‌های نایلونی یکی از رشته‌ها به فاز و رشته دیگر به نول متصل می‌شود. روکش در این نوع از سیم‌های برق از برقراری ارتباط بین دو رشته جلوگیری می‌کند که همین امر باعث می‌شود نیازی به استفاده از دو سیم جداگانه برای فاز و نول وجود نداشته باشد. از مهم‌ترین کاربردهای سیم نایلون به عنوان یکی از انواع سیم برق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • سیم‌های سیار خانگی
  • سیم‌کشی منابع روشنایی و چراغ‌های داخلی
  • سیم‌کشی داخلی لوازم برقی کوچک و کم بار
  • سیم‌کشی کلید و پریزها در داخل و خارج ساختمان‌های مختلف

معرفی انواع سیم نایلون از نظر اندازه

یکی از معیارهای دسته‌بندی انواع سیم‌های نایلونی، سایز و اندازه این سیم‌ها است. منظور از سایز سیم، مساحت سطح مقطع هادی آن است. هر چه این میزان در یک سیم بیشتر باشد به این معنی  است که می‌توان جریان بیشتری را از خود عبور دهد. انواع سیم نایلون بر اساس سایز شامل موارد زیر می‌شود:

  • 2 در 0.5 میلی‌متر
  • 2 در 0.75 میلی‌متر
  • 2 در 1 میلی‌متر
  • 2 در 1.5 میلی‌متر
  • 2 در 2 میلی‌متر

معرفی انواع سیم نایلون از نظر نوع هادی

جنس هادی یکی از مهم‌ترین معیارهای برای دسته‌بندی انواع سیم نایلون به حساب می‌آید. این نوع سیم‌های برق بر اساس نوع هادی دو دو دسته مسی و آلومینیومی تقسیم‌بندی می‌شوند که از ویژگی‌ها و خصوصیات زیر برخوردار هستند:

  • سیم نایلونی مسی: رسانایی بالایی دارد و برای استفاده در سیم‌کشی ساحتمان، سیم‌کشی لوازم برقی و غیره بهترین گزینه محسوب می‌شود. 
  • سیم نایلونی آلومینیومی: در مقایسه با نوع مسی از قیمت مناسب‌تری برخوردار است اما به دلیل رسانایی پایین‌، برای مصارف با جریان کم بهترین گزینه به حساب می‌آید. 

معرفی انواع سیم نایلون از نظر نوع عایق

در تولید و ساخت سیم نایلونی از انواع عایق به منظور پوشش هادی استفاده می‌شود که یکی از معیارهای دسته‌بندی این نوع سیم به حساب می‌آید. بر این اساس انواع سیم نایلونی از نظر نوع عایق به شرح زیر است:

  • سیم نایلونی با عایق PVC: رایج‌ترین نوع سیم نایلونی به حساب می‌آید که به دلیل پوشش PVC از مقاومت بالایی در برابر رطوبت، مواد شیمیایی و سایش برخوردار است. 
  • سیم نایلونی با عایق پلی‌اتیلن: استفاده از مواد پلی‌اتیلن در عایق این نوع سیم باعث شده که از انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار باشد. این نوع سیم بهترین گزینه برای استفاده در فضای باز است. 
  • سیم نایلونی با عایق کاغذ آغشته به روغن: این نوع سیم به دلیل نوع عایق از مقاومت بالایی در برابر حرارت برخوردار است و بهترین گزینه برای استفاده در محیط‌هایی با دمای بالا به حساب می‌آید. 

مشخصات و ویژگی‌های سیم نایلون

سیم‌های نایلونی به دلیل خصوصیاتی که دارند؛ در سیم‌کشی ساختمان‌ها و همچنین سیم‌کشی داخلی دستگاه‌ها و تجهیزات الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از مهم‌ترین ویژگی‌ها و مشخصات این نوع سیم‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • انعطاف‌پذیری بالا: به دلیل توع روکش و همچنین رشته‌های هادی، سیم نایلون انعطاف‌پذیری بالایی دارد و به همین دلیل می‌توان از آن به راحتی در مسیرهای مختلف برای سیم‌کشی استفاده کرد. 
  • استحکام و مقاومت: استفاده از عایق‌های PVC و پلی‌اتیلن در سیم نایلونی باعث شده که این سیم‌ها از مقاومت کششی و استحکام بالایی برخوردار باشند و در برابر سایش، مواد شیمیایی، رطوبت و صدمات فیزیکی دوام و عمر طولانی خواهند داشت. 
  • عایق الکتریکی مناسب: نوع عایق در این نوع سیم‌ها می‌تواند از برق‌گرفتگی و اتصالی جلوگیری کند.
  • تنوع سایز: سیم‌های نایلونی در سایزهای مختلفی به بازار عرضه می‌شوند که می‌توان بر اساس نوع نیاز و کاربرد بهترین گزینه را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار داد. 
  • قیمت مقرون به صرفه و مناسب: یکی از ویژگی‌هایی که باعث کاربرد گسترده سیم‌های نایلونی شده، قیمت مناسب‌تر آن‌ها در مقایسه با سایر سیم‌های برق است. 
  • کاربرد متنوع: نصب آسان و قابلیت انعطاف بالای سیم نایلونی باعث شده که کاربردهای متنوعی از جمله در سیم‌کشی ساختمان، سیم‌کشی داخلی لوازم برقی، سیم‌های سیار،‌ محافظ‌های برق، لوستر و غیره داشته باشد. 
  • قابلیت بازیافت: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سیم نایلونی، عدم وارد کردن آسیب به محیط زیست به دلیل قابلیت بازیافت است. 

در خصوص سیم‌های نایلونی باید به این نکته اشاره کرد که در کنار تمام ویژگی‌های خوبی که دارند، قدرت انتقال جریان در آن‌ها بالا نیست. به همین دلیل در مقایسه با سایر انواع سیم‌های برق در دسته سیم‌های ضعیف‌تر برای انتقال جریان الکتریکی قرار می‌گیرند. 

نکات ایمنی استفاده از سیم نایلونی

سیم‌های نایلونی به دلیل خصوصیات و ویژگی‌هایی که دارند، از کاربرد گسترده‌ای در سیم‌کشی برخوردار هستند. نکته مهم در مورد استفاده از این نوع سیم، رعایت یک سری نکات و اصول ایمنی است که نحوه استفاده و نصب را آسان کرده و از رخ دادن خطرات مختلف جلوگیری می‌کند. از مهم‌ترین نکات ایمنی استفاده از سیم‌های نایلونی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیم‌های نایلونی با توجه به ساختار، برای انتقال جریان‌های ضعیف مناسب بوده و نباید برای جریان‌های برق قوی مورد استفاده قرار بگیرند. 
  • در دستگاه‌هایی که برای کار کردن به بار الکتریکی بالا نیاز دارند، استفاده از سیم نایلون توصیه نمی‌شود. انتقال جریان الکتریکی در داخل سیم با تولید گرما همراه است. در سیم‌های نایلونی حداکثر مقاومت گرمایی به 70 درجه سانتی‌گراد می‌رسد. در نتیجه استفاده از این نوع سیم در دستگاه‌هایی که بار الکتریکی بالا نیاز دارند می‌تواند باعث آتش‌سوزی یا سوختن وسایل برقی شود. 
  • پیش از استفاده از سیم‌های نایلونی باید از سالم بودن روکش و عایق سیم اطمینان حاصل کرد، زیرا احتمال برق‌گرفتگی در این شرایط وجود دارد. 
  • در زمان سیم‌کشی با استفاده از سیم نایلونی باید از قطع بودن جریان برق اطمینان حاصل کرد.
  • در محیط‌هایی که احتمال وارد شدن آسیب فیزیکی به سیم‌ها زیاد است، استفاده از سیم نایلونی توصیه نمی‌شود. 
  • با اینکه مقاومت سیم‌های نایلونی در برابر مواد شیمیایی بالا است اما نمی‌توان از آن‌ها در مجاورت مواد شیمیایی استفاده کرد. 

سیم نایلون چیست؛ در یک نگاه

یکی از انواع سیم که بدون شک بارها آن را در محیط خانه،‌ محل کار و غیره دیده‌اید، سیم نایلونی یا سیم دولا است که از دو رشته سیم افشان تشکیل شده که توسط یک عایق از هم جدا شده‌اند. سیم‌های نایلونی به عنوان یکی از پرکابردترین انواع سیم برق شناخته می‌شوند که با توجه به انعطاف‌پذیری بالا، مقاومت کششی خوب، عایق الکتریکی مناسب، قیمت مقرون به صرفه و مناسب، کاربری و نصب و استفاده آسان به صورت گسترده در سیم‌کشی داخلی ساختمان به خصوص سیم‌کشی روکار و همچنین سیم‌کشی داخل لوازم برقی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع سیم‌های برق که برای انتقال جریان‌های ضعیف بهترین گزینه هستند در سایزهای مختلف بسته به نیاز مصرف‌کننده تولید و به بازار عرضه می‌شوند. 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. Rudolph گفت:

    Your writing style is engaging; I couldn’t pause reading once I started.